Cauta in site

Acte necesare Inmatriculare autovehicul, autoturism

Acte necesare inmatriculare autovehicul masina taxe inmatriculare autoturism

Inmatriculare autoturism , masina,vehicul,

Ghid practic pentru inmatricularea unei masini si taxele adiacente

Actele pentru prima înmatriculare a unui autovehicul în România sunt

  •     Cererea tip - Cererea  tip o gasiti la pagina 3 de pe modelul fisei; sau cerere format .doc (word)
  •     Cartea de identitate a vehiculului ( autoturismului);
  •     Talon
  •     Fişa de înmatriculare, cu viza agenţiei fiscale; Puteti descarca un model de fisa de inmatriculare de aici
  •     Actul de proprietate:( atentie sa fie specificat seria sasiului pe act)
  •     Documentele de înmatriculare străine şi traduceri legalizate ale acestora;
  •     Plăcile cu nr. de înmatriculare străin;
  •     Actul vamal ( când vehiculul provine din afara U.E);
  •     Certificatul de autenticitate - R.A.R (cu excepţia vehiculelor noi);
  •     Inspecţia tehnică periodică;
  •     Poliţa de asigurare obligatorie;
  •     Taxa pe poluare pentru autovehicule achitată la Administraţia Finanţelor Publice;
  •     Taxa de înmatriculare auto ( autoturism) - Consiliul Local;
  •     Contravaloare certificat de înmatriculare - CEC;
  •     Actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei, după caz;
  •   

Documentele de înmatriculare vor fi depuse la ghişeele de înmatriculare auto, personal de proprietarul vehiculului sau de un împuternicit al acestuia prin procura specială notarială, în cazul persoanelor fizice, sau de către un delegat autorizat în cazul persoanelor juridice.

 Taxa de înmatriculare auto se achită la Consiliul Local pe raza căruia îşi are domiciliul/ sediul proprietarul

 

Etapele necesare pentru obtinerea actelor in vederea inmatricularii sunt :

1: REGISTRUL AUTO ROMAN

Solicitantul  va completa la R.A.R. „Cererea Activitate R.A.R.”  si trebuie sa aiba domiciliul in localitatea unde se face certificarea.

 a.Pentru masini cumparate din afara tarii

La RAR trebuie facuta omologarea (cu eliberarea cartii de identitate auto), autentificarea si ITP, pentru autovehiculele, autoturismele, cu vechime pana in 2004. Acestea  costa aproximativ 450 lei, pentru cele mai vechi, costurile cresc putin.

La omologare veti putea verifica  daca masina are vreo problema( daca fost furata). De asemenea.

Certificatul de autenticitate are valabilitate 60 de zile, iar ITP –ul doi ani.

 

 b.Pentru masini, autoturisme cumparate din tara

Pentru masinile, autoturismele inmatriculate deja in Romania, trebuie mers la RAR pentru autentificare , care costa aproximativ 120 lei.

Atentie masina trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica valabila !

 Exceptie de la obligatia efectuarii autentificarii la RAR o fac masinile pentru care se termina contractul de leasing, iar utilizatorul acestui contract devine proprietar. In acest caz, certificatul de autenticitate se elibereaza de RAR doar la cererea proprietarului.

In cazul in care achizitionati un autovehicul nou, de la reprezentanta sau de la dealer autorizat, veti primi documentele necesare inmatricularii din partea furnizorului , acesta avand si obligatia de a va pune la dispozitie autorizatia provizorie de circulatie si placutele cu numerele provizorii, cu care veti circula pana cand veti putea inscrie masina pe numele d-voastra si in acest fel veti scapa  de drumul la RAR,

Verificati in acest caz daca aveti folia de securizare pe cartea de identitate, iar daca nu o aveti trebuie sa mergeti la RAR pentru securizare.

Acte necesare in aceasta faza :

  • Cartea de identitate ( original + copie )
  • Acte identitate cumparator ( buletin persoana fizica, acte firma - persoana juridica   ) original + copie

Pentru a merge la RAR aveti nevoie de o programare in prealabil, pe care o puteti face online  rarom.ro  sau telefonic la 021.9672

Puteti sa faceti linistit programarea online deoarece functioneaza bine.

Atentie daca depasiti cu 30 de minute ora programarii puteti fi reprogramat in alta zi.

Program RAR

Luni - Joi: 8:00 - 18:00
Vineri: 8:00 - 16:00

 

2: TRADUCATOR

Aceasta etapa  este necesara doar pentru autovehiculele achizitionate din afara tarii .

La traducatorul autorizat trebuie sa traduceti:

  • factura de achizitie 
  • unul din documentele din tara de provenienta, din care sa reiasa data primei inmatriculari.

Factura se va folosi la inscrierea masinii la Directia de Taxe si Impozite.

Traducerea din care reiese data primei inmatriculari va fi folosita la ANAF, pentru calcularea timbrului de mediu.

 

 3: DIRECTIA DE TAXE SI IMPOZITE (Administratia Locala)

Masina (autovehiculul, autoturismul ) trebuie declarata sa o declarati in vederea impozitarii in termen de 30 de zile de la data dobandirii la Directia de Taxe si Impozite de care apartineti,

In cazul in care veti depasi acest termen, veti fi obligati la plata unei amenzi care difera de la un consiliu local la altul.

La Administratia Locala trebuie sa mergeti cu fisa de inmatriculare complectata.

Acte necesare in aceasta faza :

  • Fisa inmatriculare (original )
  • Cartea de identitate ( copie )
  • Factura de cumparare ( copie )
  • Contract de cumparare ( copie)
  • Acte identitate cumparator ( copie buletin persoana fizica, copie acte firma - persoana juridica)
  • Cerere luare in evidenta ( se primeste de la Administratia Fiscala )

Atentie persoana fizica sau juridica de la care cumparati trebuie sa aiba impozitul platit la zi deoarece pe fisa de inmatriculare se pune si o viza pentru acest lucru.

La Directia de Taxe si Impozite se achita si taxa de inmatriculare (60 lei – pentru autovehicule si remorcile cu masa totala maxima autorizata de pana la 3500 kg sau 145 lei pentru cele a caror masa depaseste 3500 kg).

Atentie in general se plateste si  impozitul pentru ce a mai ramas din anul in curs !

 

 

4: ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala)

 

a.Trebuie platita taxa de mediu pentru autovehicul

Taxa de mediu se plateste pentru masinile ( auto ) care se inmatriculeaza pentru prima oara in tara noastra, pentru cele deja inmatriculate, dar pentru care nu s-a platit taxa de mediu sau a fost recuperata ulterior inmatricularii sau pentru cele reintroduse in patrimoniul tarii noastre si pentru care a fost recuperata valoarea reziduala a taxei

Aici veti depune cererea pentru calcularea timbrului de mediu,  urmand sa primiti decizia cu suma de plata in cateva zile (2-3 de regula),

Obs.

Timbrul de mediu se calculeaza in functie de vechime, de valoarea CO2 si de norma de poluare si se plateste la casieriile ANAF sau la Trezorerie. Valoarea in lei se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene; pentru anul acesta se va folosi valoarea de 4,4485 lei/euro. Exceptate de la plata timbrului de mediu sunt autovehiculele special adaptate pentru persoanele cu handicap, cele mostenite (fara sa fi trecut doi ani de la data succesiunii) si cele cu norma de poluare euro 6 (pana in septembrie 2014).

 

b.Taxa de mediu este platita deja

La Administraţia Finanţelor Publice se obtinei adeverinta care atesta nerestituirea taxei speciale de prima inmatriculare / taxei pe poluare sau timbrului de mediu, pentru toate autovehiculele care sunt deja inmatriculate in Romania si schimba doar proprietarul si pentru care a fost platita aceasta taxa la data primei inmatriculari a acestora, fara sa fi fost recuperata ulterior de platitor.

Aceasta adeverinta se elibereaza, de regula, in cateva zile de la data depunerii cererii. Atentie poate dura 4-5 zile sau chiar mai mult pentru obtinerea adeverintei !

In cazul in care taxa a fost recuperata de catre platitor, d-voastra va trebui sa platiti timbru de mediu pentru masina cumparata, altfel n-o veti putea inmatricula pe numele d-voastra.

In cazul in care ati cumparat masina din alt stat al Uniunii Europene, va trebui sa tineti cont de sistemul comun de aplicare a TVA-ului si – in functie de categoria la care va incadrati – sa platiti TVA sau sa obtineti tot de la ANAF unul din cele doua certificate pe care le poate solicita Serviciul de Inmatriculari, respectiv “Certificatul privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi” sau “Certificat” din care rezulta ca nu se datoreaza TVA in Romania.

 

 

5: ASIGURARE

 Inainte de inmatricularea masinii (autovehicului, autoturismului ) pe numele d-voastra, trebuie sa intocmiti o asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu valabilitate de minim 6 luni care sa fie valabila in momentul in care prezentati dosarul pentru inmatriculare la Serviciul de Inmatriculari.

 Pentru masinile care sunt deja inmatriculate in Romania si trebuie schimbat doar proprietarul, este nevoie de asigurarea RCA pe numele noului proprietar.

Exceptie fac masinile pentru care se termina contractul de leasing si al caror utilizator devine proprietar,in acest caz, se poate folosi RCA-ul  existent.

 

6: CEC

Trebuie achitat la CEC o taxa de certificat de inmatriculare autovehicul de 37 lei.

Obs.

La unele filiale CEC se poate plati si taxa de inmatriculare ( 60 lei – pentru autovehicule si remorcile cu masa totala maxima autorizata de pana la 3500 kg sau 145 lei pentru cele a caror masa depaseste 3500 kg)

7:Serviciul de Inmatriculari (DIRECTIA REGIM PERMISE DE CONDUCERE SI INMATRICULARE A VEHICULELOR)

 

La serviciul inmatriculari se depune dosarul de inmatriculare cu actele prezentate si  aici se va atribui si numarul de inmatriculare, care va poate costa 40 lei,  sau 85 lei pentru numar preferential.

Pentru masinile cumparate din Romania ( la mana a doua ), vechiul proprietar trebuie ca  sa complecteze pe talon catre cine instraineaza masina si sa semneze ( + stampila daca vechiul proprietar era persoana juridica )

In orasele mari inmatricularea unei masini , a unui autoturism, dureaza,  aproximativ 2 ore urmand sa primiti certificatului de inmatriculare al autovehiculului, carte identitate a autovehiculului si  placutele cu numarul de inmatriculare .

In cazul masinilor pentru care a trebuit s-a se plateasca timbru de mediu, inmatricularea nu se efectueaza in aceeasi zi !

Serviciul de Inmatriculari trebuie sa verifice incasarea sumei de catre trezoreria statului, si dureaza in medie 2 zile.

Pentru orasele mai mici se primeste o dovada de circulatie, valabila de regula 15 zile, termen in care Serviciul de Inmatriculari se obliga sa va trimita la adresa de domiciliu certificatul de inmatriculare.
 

Documente inmatriculare masina , autoturism
 Acte pentru inmatriculare autoturism , masina
 

Atentie !!!

Informatiile privind Inmatriculare autovehicul, autoturism au un caracter informativ. Nu suntem raspunzatori daca actele necesare sau modele de documente s-au modificat sau nu sunt prezentate corect.

Daca aveti dv. informatii suplimentare despre Inmatriculare autovehicul, autoturism va rugam sa ni le trimiteti pentru a putea fi de ajutor altor persoane.

Va multumim !

Adauga comentariu

CAPTCHA
Aceasta intrebare este pentru a preveni trimiterea de spam